KBA in uw testament

Draagt u KBA en de partners een warm hart toe en wil u de organisatie in uw testament vermelden?
Dat kan! KBA is een vzw die gemachtigd is om bij testament legaten en schenkingen te ontvangen.

Het volstaat om in uw testament de volgende zin te vermelden:
"Ik legateer aan vzw KBA in 1030 Brussel, de som van ......... euro of (roerende goederen en) ...... (onroerende goederen) op het adres ................................voor de vorming van Afrikaanse kaders."

Een alternatief : duolegaten

Zowel uw erfgenamen als KBA winnen erbij. 
Een duolegaat is een schenking per testament van roerende en/of onroerende goederen aan een of meerdere personen en tegelijkertijd aan een erkende vzw zoals KBA.

Dankzij de techniek van het duolegaat zal uw vriend(in) of nichtje evenveel (of zelfs meer) krijgen, terwijl u toch een goed doel steunt.

Deze techniek voorziet dat in dit geval KBA de erfenisrechten van de persoon die de schenking krijgt zal betalen. Indien deze bestemd is voor een verre verwant of een vriend, dan zou die normaal gezien veel successierechten moeten betalen (tot 65%).

KBA als vzw betaalt slechts 8,8% (in Wallonië 7% en in het Brussels Gewest 12,5%) erfenisrechten.

Een duolegaat moet voldoen aan drie voorwaarden :


  • Er moet een testament opgesteld zijn

  • Er moet een legaat zijn ten voordele van één of meerdere personen

  • Er moet een tweede legaat zijn ten voordele van een erkende organisatie (zoals KBA) die verplicht is alle successierechten van de eerste persoon te betalen.

Gezien het erfrecht een ingewikkelde materie is, raden wij u aan een notaris te raadplegen die een kleine berekening zal maken en u een advies zal geven dat het best beantwoordt aan uw wensen.

Voor meer informatie, contacteer KBA op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..