DR Congo: Vrouwen in Kananga werpen zich op het fabriceren van koekjes

10 februari 2016. Sinds 2005 ondersteunt KBA het Centrum Bamamu Tabulukayi (CBMT, dat betekent ‘vrouwen wordt wakker’). Het centrum heeft de vrouwen van de verschillende gemeenten en wijken bijeengebracht in 33 vrouwengroepen (OF). Het helpt de vrouwen zich te mobiliseren en hun zelfredzaamheid te verhogen, om op te komen tegen honger en armoede.
 

160210 Formations agrocologieVrouwen in de agro-ecologische landbouw verhogen hun productie

Voor de vrouwengroepen (OF) op het platteland en in de groene zone rond de stad, maakt KBA vormingen mogelijk: het aanleren van agro-ecologische technieken. CBMT leidt de animatrices op die hun kennis en ervaring terugkoppelen naar de leden van de vrouwengroepen (OF). 

Deze vrouwen passen de aangeleerde praktijken toe op de gemeenschapsvelden en op hun familiale velden. Ze verbouwen onder andere maïs en niébé (bonen). 

De geleverde inspanningen worden beloond: de OF hebben hun productie verhoogd. Voortaan hebben de gezinnen genoeg te eten, ze kunnen de schoolkosten betalen van de kinderen en genieten van de basisgezondheidszorg. Het surplus van de oogst brengen de vrouwen naar het Centrum waar het wordt verkocht aan de graanbank.

160210 Banque cralesVrouwen beheren een graanbank

De vrouwengroepen hadden inderdaad de wens geuit om het surplus van de oogst in voorraad op te slaan. Zo werd door het CBMT een graanbank opgestart. Hierdoor kunnen de vrouwen goed zaad bekomen op het moment van het zaaien en maïs en niébé aan een degelijke prijs kopen tijdens de overbruggingsperiode. Het surplus aan maïs en niébé wordt gemalen tot bloem om daarna koekjes te maken op basis van maïs-en niébébloem. De vrouwen verkopen deze koekjes kunnen om op die manier bijkomende inkomsten te hebben.  



160210 Fabrication BiscuitsVrouwen fabriceren artisanale koekjes

Voor de OF worden de vrouwen opgeleid in het fabriceren van koekjes. Vandaag hebben de vormingen plaats. Elke dag komen vrouwengroepen om de beurt naar de vormingen en ze fabriceren artisanale koekjes.

De koekjes vallen heel sterk in de smaak en overtreffen wat ze gewoon zijn.  




160210 CommecialisationVrouwen commercialiseren hun koekjes

In het kader van de verkoop geeft KBA de mogelijkheid om verkoopstechnieken aan te leren. Deze vormingen zal de vrouwen toelaten om het (mogelijke) cliënteel beter te benaderen, zoals de inwoners van de wijken en functionarissen die in verschillende sectoren van Kananga werkzaam zijn, maar ook de leerlingen van de scholen van Kananga die vaak naar school komen zonder iets te hebben gegeten en die dus graag enkele koekjes verorberen tijdens de pauze. Om op deze doelgroepen in te spelen, zijn er - dicht bij het cliënteel - twee verkoopspunten voorzien in de stad. Door deze verkoop kunnen de vrouwen wat geld verdienen en zo het inkomen van hun gezin wat verhogen. 

De meerwaarde voor de landbouw 

Dit project, gesteund door KBA en het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, betekent ook een meerwaarde voor de landbouw. Voortaan zal deze sector niet langer als een marginale sector beschouwd worden ten aanzien van andere bronnen van inkomsten. Zo zal de landbouw meer gewaardeerd worden en dat kan het leven van de vrouwen van Kananga enkel maar verbeteren.

 

Met de financiële steun van:

logo 11.11.11

logo Schaarbeek

logo Tremelo

logo Provincie Antwerpen

logo Belgische Ontwikkelingssamenwerking