Artikelindex

DR Congo: Het transport van goederen met de "Tshukudu" of Congolese viningrijkheid


140908 Allger le fardeau des femmesOver het algemeen zijn de wegen in Congo in erbarmelijke staat. Dit komt omdat ze verouderd zijn en niet onderhouden worden. De vrachtwagens zijn bovendien overladen en er is geen drainage voorzien.

"De rug van de vrouwen ipv lastdieren! Een niet genoemde misdaad tegen de menselijkheid in de 21ste eeuw! " Wees verontwaardigd! "
Marie-Bernadette Zubatse

 

 

 

Geef ook uiting aan uw verontwaardiging door "Like"  op KBA Facebook

Deze situatie bemoeilijkt het circuleren van goederen en personen. Nochtans hebben de mensen in sommige dorpen en regio’s deze wegen nodig om hun oogst naar de markt te kunnen brengen en om te vermijden dat hun landbouwproducten ter plaatse bederven.

Deze toestand heeft de mensen aangezet een alternatief voor het transport te ontwikkelen. Het gaat om grote artisanale autopeds die dienen om de oogst te vervoeren. In het begin werden ze in hout gemaakt om de kruiwagens te vervangen die niet geschikt waren voor het vervoer bij lange afstanden. De mensen hebben zich door de fiets laten inspireren. Maar deze autopeds dienen verschillende keren per dag met olie onderhouden te worden.