Artikelindex

Stop aan de Akkoorden van Economisch Partnerschap (AEP)

141110 Stop aux APE 1KBA op de straat met andere Belgische NGO's

Op vrijdag 26 september 2014, hebben de Belgische NGO’s zich gemobiliseerd vóór de burelen van de EU om ‘neen’ te zeggen tegen de Akkoorden van Economisch Partnerschap (AEP), want zij bekrachtigen de ongerechtigheid. Zoals in januari 2008, was KBA aanwezig.

Inderdaad, als de Akkoorden van Economisch Partnerschap (AEP) het logisch gevolg zijn van de overeenkomsten van Yaounde I en II ; Lome I, II, III en IV, brengen de AEP een vernieuwing in de relaties tussen de Europese Unie en de 79 landen van Afrika, de Caraïben en de Stille Zuidzee (A.C.P.). Deze vernieuwing is de theoretische wederkerigheid : de EU kan uitvoeren naar de ACP landen zonder douanerecht, wat niet voorzien was in de vorige akkoorden.

Onder het voorwendsel van de globalisering en van de mondialisering en dankzij de regels van het OMC (art. XXI van GATT), zullen de ACP landen engagementen moeten ondertekenen om hun markten open te stellen voor Europese producten.

141110  Stop aux APE 3

Volgens Gérard Karlshausen (rechts op de foto), President van het Belgisch platform CONCORD, wil de EU niet dat de ACP landen toegang krijgen tot haar markt en dat terwijl zij beslag willen leggen op hun grondstoffen.

Hij onderlijnt dat "onder Europese druk, de gebieden van West Afrika en van Zuidelijk Afrika reeds aanvaard hebben een APE te ondertekenen. Ongetwijfeld zal Oost Afrika niet gespaard blijven. Het zijn de exporten van de landen van het Zuiden en de lokale producenten die versmacht worden."

Om de wederkerigheid op te richten, hebben de leiders van Zuidelijk en West Afrika het akkoord reeds aanvaard door het ATP goed te keuren. In theorie, is deze wederkerigheid goed. Maar in de praktijk, betekent dit zelfmoord voor de landen van Afrika.